Lead

Jul 26 06 6:07 PM

Tags : :

Originele titel: 10 Tips On Keeping Fancy Guppies
Door: Stephen Kwartler
Website:

1.) Als je een begin maakt met het kweken van guppen, schaf dan eerst 1 of 2 trio's aan van dezelfde lijn. Om een enkele lijn zuiver te houden heb je minimaal 8 tot 10 verschillende aquaria nodig. Het beste kun je 20 liter bakken gebruiken voor de uitgroei en kweekbakken. Guppen overleven in allerlei soorten water. De meest ideale situatie is een pH waarde van 7,2, ietswat hard water maar over het algemeen passen guppen makkelijk aan in water tussen de pH 6,8 en pH 8,6. Let wel, de vissen zullen alleen maar wennen als ze op de juiste wijze geacclimatiseerd worden.

Het eerste wat je moet doen is je nieuw aageschafte kweek trio in een schone tank plaatsen dat groot genoeg is om een trio in te houden EN nog een gelijke hoeveelheid water. Laat het trio niet in de zak in de tank drijven maar maak ze los met het water uit de zak in een deze aparte tank en laat de diertjes even tot rust komen.

Na een poosje (ongeveer 15 minuten) kun je langzaam een kleine hoeveelheid aquarium water toevoegen in hun tank. Doe dit langzaam en zorg dat er over een periode van een uur tijd de originele hoeveelheid water uit de zak verdubbeld is. Haast dit acclimatiseringsproces niet en zorg ervoor dat de vissen niet uit de tank kunnen springen. Als je dit hebt gedaan en het ziet er naaruit dat de vissen rustig zijn geworden, neem dan deze tank en schenk de guppen voorzichting in hun vaste nieuwe aquarium. Eenmaal in de nieuwe aquarium GEEF ZE NOG GEEN ETEN! Observeer ze rustig en geeft ze de tijd om te settelen. Na nog een uur kun je beginnen met een klein beetje voer. Een klein beetje BBS of een beetje vlokken. Voer ze daarna niet meer dan de volgende dag. Als je dit gedaan hebt dan zou je na een maand de eerste jongen moeten krijgen van dit trio. Wees daarop voorbereid en zorg dat je een nieuwe tank hebt waar je de jongen in kan laten opgroeien. Als de jongen 3 a 4 weken oud zijn dan moet je al de mannen van de vrouwen scheiden. Op deze manier houd je ze allemaal maagdelijk. Hierdoor zorg je ervoor dat je in de toekomst geen verrassingsbevruchtingen hebt en je dus zelf bepaalde guppen met elkaar kunt kweken. Je hebt dan zelf in de hand welke guppen je met elkaar laat paren.

2.) De jongen houden in kleinere tanks zorgt ervoor dat ze makkelijker voedsel vinden zonder dat ze teveel energie verbruiken. Als je meer dan 60 jongen hebt dan kun je het beste een 40 liter tank nemen ipv een 20 liter tank.

3.) De jongen dagelijks voeren met BBS is noodzakelijk voor een goede groei van de guppen. Hiermee doorgaan tot ze zeker 4 maanden oud zijn.

4.) In de tanks zijn boxfilters het enige dat nodig is en dit is dan ook de keus van de meeste top kwekers. Een laag polyester katoen met wat steentjes of grind is alles dat je nodig hebt als filter materiaal. Ik gebruik zelf dolomiet grind dit zorgt voor betere water kwaliteit. Dolomiet kan gevonden worden in zaken waar zij spullen verkopen voor een zeewater aquarium. Een alternatief voor dolomiet is oesterschelpen. Spons wordt ook veel als filter gebruikt. Nadeel is dat dit wel regelmatige voorzichtig uitgespoeld moet worden om te voorkomen dat de bacterien daarin dood gaan.

5.) Water verversen: 30% tot 50% water verversen op wekelijkse basis of eens per 2 weken is wel nodig voor een goede ontwikkeling van de jongen. Haal vuil van de bodem van je tanks op regelmatige basis. Als water uit de tanks verdamp vul deze dan niet tussentijds aan met nieuw water. Doe dit als je het water gaat verversen! Het is belangrijk om een goede watertest kit te halen om te kunnen achterhalen hoe goed je water is dat uit de kraan komt en wat in je tanks zit. Het gebruik van deze test kits zijn relatief eenvoudig en elke kweker dient te weten wat de gevolgen zijn van de diverse water toestanden.

6.) Meerdere malen per dag kleine hoeveelheden voer geven is de beste voer methode. Overvoeren is waarschijnlijk de nummer 1 doodsoorzaak van tropische vissen. Kleine hoeveelheden van kwaliteits vlokken is het beste om te voeren bij voorkeur elk uur. Vermijd bevroren voedsel, de guppen kunnen dit moeilijk verteren. Als de vissen niet agressief op zoek zijn naar voer, geef ze dan ook niets.

7.) Rond de 4 a 5 weken moeten alle jongen geschieden zijn op geslacht. Houd enkel zoveel vrouwen apart als dat je nodig hebt voor je nieuwe kweek. De vrouwen zijn makkelijk te herkennen door de donkere vlek boven hun aarsvin waar de bevruchting uiteindelijk plaats vindt. Deze plek wordt ook wel de "gravid spot" genoemd. Verwijder of vernietig alle niet bruikbare vis. Als je top kwaliteit guppen hebt weten te bemachtigen dan zul je waarschijnlijk weinig weg hoeven doen. Als je meer dan 20% weg moet doen dan heb je waarschijnlijk niet te maken met een zuivere lijn.

8.) Je tanks kaal houden zorgt ervoor dat je de tanks makkelijk schoon kan houden en voorkom je problemen die veroorzaakt kunnen worden door grind en planten. In veel guppenboeken staan de levenscyclus van guppen in. Als je nooit eerder levendbarende vissen gekweekt hebt dan kan ik adviseren om daar eerst een boek over te kopen voordat je begint met kweken. Vrouwen die eenmaal bevrucht zijn zullen steeds groter en dikker worden. Ze zullen ronder ogen en valt voor de bevalling zelfs hoekige vormen krijgen. De gravid spot zal nog donkerder worden.

9.) Houdt je guppen en jongen tussen de 24 en 28 graden celsius. Oudere guppen kun je het beste houden tussen de 21 en 23 graden.

10.) Overdonder jezelf niet door in het begin teveel guppen aan te schaffen. Onthoudt dat gezonde guppen elke 28 tot 35 dagen kunnen werpen en het is een goed idee om de jongen van verschillende nesten niet met elkaar te mengen in een enkel aquarium (zelfs niet als ze van dezelfde lijn komen) totdat ze 3 maanden oud zijn. Het kan zijn dat je veel geld moet neer tellen voor je kweektrio dan je zal verwachten maar op de langere termijn kan je dit geld besparen en je een goede reputatie als top kweker opleveren.